Monday, August 5, 2013

Resepi Spagetti Olio simple

Last weekend pegi berbuka kat umah arwah nenek.. buat port luck.. aku bawak spaggeti olio.. budak2 boleh makan.. senang + ringkas n sedap.. boleh try.. resepi kat bawah nie..

Bahan2:

1) spaggeti 1 bungkus

(tak ader gambar sebab tuan belog lupa nak snap gambar spaggeti) eheh..



2) kiub ayam knorr (guna cuma 5 ketul jer)



3) cili kering 4-5 helai di kerat 3..



4) bawang besar 1 biji (potong dadu)
5) bawah putih 3-4 ulas (tumbuk or dadu)


6) udang buang kulit.. (ikut suka kalau nak byk letaklar byk) 

Cara2:

pertama sekali kena rebus spaggeti sampai lembut mcm kat bawah nie..


bila dah rebus.. tos dan asingkan tepi..
letakkan minyak dlm kuali.. minyak kena lebih.. dlm 3/4 cawan mcm tu.. kalau tak olio tu kering..

mula tumis bawang putih.. bawang putih tu ikut suka.. nak potong dadu kecik2 pun boleh nak tumbuk pun boleh.. sebabkan aku malas.. aku tumbuk jer.. heh..


masukkan bawang besar sekali dgn cili kering.. 

dah naik bau n bawang pun mcm dah layu.. boleh masukkan kiub knorr plak.. 





tips.. masa masukan kiub ayam knorr nie memang akan melekit skit.. tapi takper.. teruskan kacau.. jgn tambah air sebab bila masukkan udang.. udang akan berair..


bila kiub tu dah hancus.. masukkan udang plak.. 


agak2 dah merah jer udang tu.. 


masukkan spaggeti.. udang tu kalau masak lama nanti jadi tak sedap.. so agak2 dah merah tu bolehlar masukkan spaggeti..


tadaaa.. dah siap..  cuba buat k.. gerenti sedap..

No comments:

Post a Comment

Elegant Rose - Working In Background

HAKMILIK Fazila Shuhaimi
Designed by UMIESUEstudio 2014